O nama

Obilazak Kuće Panonskog mora koncipiran je tako da počinje uvodnom prezentacijom o životu na našem Planetu, fosilima – na koji se način sačuvaju i što nam pričaju o nekadašnjem okolišu, sa posebnim osvrtom na živi svijet Panonskog mora

Prezentacija

Obilazak Kuće Panonskog mora

Prezentacija završava igrom u pijesku obale Panonskog mora, na interaktivnom podu dvorane. Nakon što je posjetitelj uveden uvodnom prezentacijom u temu koja se prožima kroz cijeli postav, stvarni obilazak različitih priča miocenskog razdoblja Papuka počinje u drugoj dvorani.

Izložbeno- edukativna dvorana

U ovoj dvorani na četiri zida kombinacijom interaktivnih ekrana i stvarnih izloženih fosila pronađenih na Papuku, obrađuju se zasebno teme podmorje, obala, kopno u miocenu i Papuk danas. Na prvom interaktivnom ekranu simulira položaj Papuka, izmjena jezera, mora i drugi događaji od prije 18 milijuna godina do danas. Nadalje obrađuje se kroz interakciju sa posjetiteljem i priče što je sve plivalo u Panonskom moru, a što saznajemo preko fosila izložene zbirke.

Tako je u nekadašnjem Panonskom moru plivalo više vrsti morskih pasa, ali najveća izumrla vrsta 20 metarski morski pas megalodon, miocenski kitovi i dupini, ali i druge vrste riba kao što je orada i druge vrste koje srećemo u današnjim morima. Ispod morske površine bujao je život na grebenima u toplim, plitkim morima sa mnoštvom fosila koralja, mahovnjaka, školjkaša, ali drugih stanovnika grebena kao što su rakovi i tropska riba kirurg. Na morskom dnu živjeli su i morski ježinci, puževi, školjke – prave oštrige, a na obali su upijali tople zrake Sunca morske medvjedice o kojima znamo iz kostiju pronađenih u sedimentu Panonskog mora. Naslage sedimenata nam pričaju i da je riječna delta utjecala u Panonsko more, negdje na području današnjeg sela Vrhovci, da je kopnom tumarao miocenski nosorozi i praslonovi, a u jezerskim sedimentima su sačuvani ostaci riba, slatkovodnih školjaka te lišća biljaka iz tog davnog vremena.

Priča na interaktivnim ekranima

Pričamo priču o vrijednom botaničkom području Turjaka

Cijela priča na interaktivnim ekranima završava zaokruženo kroz Papuk danas – što to imamo danas gdje je nekada bila obala Panonskog mora uz simuliranje pogleda prema Mečeku ili planinama u Bosni koji su u jednom dijelu miocenskog razdoblja, kao i Papuk, bili otoci u Panonskom moru. Pričamo priču o vrijednom botaničkom području Turjaka danas, priču o najmanjem gušteru u Hrvatskoj, ivanjskom rovašu koji obitava na toplim, južnim grebenima iznad Velike i brojnim drugim pričama.

Prezentacije i edukacije

Prilagođeno za sve dobne skupine

Sve prezentacije i edukacije prilagođene su razumijevanju različitim dobnim skupinama prvenstveno školske populacije, no i zainteresirani odrasli posjetitelji će moći saznati različite nepoznate stvari iz prošlosti Papuka.

Igraonica na otvorenom

Vanjski prostor prilagođen je više odmoru, ali i svojevrsnoj provjeri znanja kroz labirint da/ ne pitalicama. Popraćen je zanimljivim skulpturama i objašnjenjima na edukativnim pločama.

Tamo osim zelenog labirnita možete vidjeti skulpture nosoroga i simbolični prikaz stvarne veličine morskog psa Charcharodona megalodona, spiralu vremena, meteokartu. Također, nakon edukativnog dijela djeca mogu uživati na dječjem igralištu i odmorištu sa stolovima i klupama